keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Stiletti, huumeita ja muuta häiritsevää

Pari päivää sitten oli uutisissa erilaisten kouluun liittyvien järjestöjen kannanotto peruskoululain muuttamiseksi niin, että opettajien oikeuksia lisättäisiin. Tämä oli mielestäni kannanoton myönteisin puoli. Jos lakiin kirjataan selkeästi opettajan oikeus takavarikoida häiritseviä esineitä, poistaa luokasta ja tarttua tilanteen vaatiessa kiinni, kulkee tieto tästä myös vanhemmille ja oppilaille. Oppilaat ovat erinomaisen tietoisia omista oikeuksistaan, lain uudistaminen voisi tuoda vähän uutta näkökulmaa murrosikäiseen tajuntaan. Opellakin on oikeuksia. Myös rehtorin oikeus erottaa oppilas kolmeksi päiväksi ilman byrokratian kiemuroita voisi toimia herättäjänä joissakin kodeissa. 

Kouluilla taitaa vallita hiukan epätietoisuutta nykytilanteesta. Siinäkin mielessä selkiyttäminen voisi olla paikallaan. Itse olen kyllä takavarikointia harrastanut tähänkin saakka. Jos  kännykkää on käytetty häiritsevästi, olen vaatinut sen takavarikkoon tunnin ajaksi. Olen tehnyt selväksi, että kieltäytyminen johtaa asian käsittelyyn pitemmän kaavan kautta vanhempien kanssa. Yleensä se on tepsinyt. Olen myös poistanut häiritsevän oppilaan luokasta ja tehnyt selväksi, että osoittamassani paikassa pitää pysyä. Monet opettajat ajattelevat, että luokasta poistetulle oppilaalle pitäisi olla valvoja. Katson kuitenkin, että jos yläkouluikäinen vastoin nimenomaista määräystä lähtee omille teilleen luokasta poistamisen jälkeen, ei vastuu enää ole koulun. Eihän heitä muutenkaan suljetussa aitauksessa pidetä.

Ihmetystä minussa herättivät esimerkit stilettien tai huumeiden takavarikoimisesta. Ei se ole opettajien tehtävä eikä heitä ole sellaiseen koulutettu. Noin vakavassa tilanteessa tarvitaan paikalle poliisi. Kriittisesti suhtaudun myös työpalveluun rangaistuksena. En usko, että monikaan opettaja haluaa sellaista rangaistusta valvoa. "Poimi vielä tuokin roska!" Jos vanhemmat tulevat paikalle työtä johtamaan, asiaa voi harkita. Kaikki vanhemmat eivät tule. Samasta syystä kotirangaistukset eivät toimi. Yläkouluikäistä ei opettaja mielellään lähde pitelemään kiinni raivokohtauksen yllättäessä. Oppilaiden välisissä tappeluissa on tähän saakka iso ääni riittänyt erottamaan riitapukarit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti