lauantai 21. heinäkuuta 2012

Lisää tekniikan kukkasia

Jokin aika sitten urputin siitä, etteivät insinöörit suunnittele helppokäyttöisiä laitteita. Jatkan samalla linjalla. En tietenkään tiedä, meneekö näiden laitteiden osin hankala käyttö insinöörien vai muiden suunnittelijoiden piikkiin. Kumminkin toivoisin heidän muistavan, että useimmat ihmiset muuttavat valmiiseen asuntoon. He eivät siis suunnittele asuntoa laitteen käyttöä silmällä pitäen, vaan laitteen pitäisi sopia tavalliseen kerrostaloasuntoon.

No niin. Jääkaappipakastin pitäisi pari kertaa vuodessa puhdistaa takaa pölystä ja liasta. Tässä kohdassa muistan, miten kuljetusliikkeen työntekijä toi laitteen hiki otsalla nokkakärryllä työntäen ja laittoi paikalleen kaapistoon. Minunko se nyt sitten pitäisi siirtää ulos kaapistosta puhdistettavaksi? Valitukseni on osin periaatteellista. Voin kyllä kutsua apujoukot paikalle laitetta siirtämään. Kaikilla sellaisia ei kuitenkaan ole. En sitäpaitsi halua siirtämisestä jälkiä keittiön lattiaan. Jaa että matto alle? Miksei, mutta sitoo jo hiukan muuta sisustusta. Olen aivan varma, että puhdistuksen voisi hoitaa toisinkin, kun vain joku viitsisi asiaan paneutua.

Koneelliseen ilmanvaihtoon näyttää kuuluvan muutamia hankalia paikkoja nimenomaan puhdistuksen kannalta. Poistoventtiilejä on sijoitettu niin, että jokin enemmän tai vähemmän kiinteä kaluste (hylly, pesukone, liesi) estää normaalimittaiselta ihmiseltä niiden putsaamisen tikkailla seisten. Hyvä, jos imurilla jotenkin yltää poistamaan enimmät pölyt. Tuloilman suodattimet ikkunoissa pitäisi myös puhdistaa tai vaihtaa vuosittain. Ikkunoiden suunnittelija lienee ajatellut kaikkien asuvan omakotitaloissa. Jotta venttiili lähtisi irti, pitää uloinkin ikkuna avata. Tämän jälkeen pitää kiivetä tikkaille avoimen ikkunan edessä irrottamaan suodatin vaikkapa nyt kuudennessa kerroksessa. Pitäisikö laittautua turvavaljaisiin?

EU keksi kyllä kieltää hehkulamput. Sellaista direktiiviä ei kuitenkaan ole saatu aikaan, että jokaisessa sähkölaitteessa pitäisi olla kytkin, josta valmiusvirran voi sammuttaa. Ei, kuluttajan pitää hankkia jatkojohto, jossa tällainen kykin on. Niinpä, taas yksi pölynkerääjä lisää. Ja jos ei sitä jatkojohtoa halua näkösälle, pitää virran katkaisemiseksi kumarrella kenties hankalaankin paikkaan. 

Näitä tulee pohtineeksi, kun ikää tulee lisää. Kuka nämä hommat tekee 30 vuoden kuluttua, jos itse ei enää pysty? No, jääköön sitten siivoamatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti