sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Mitä löytäisi ja mistä?

Kun seurakunnan rippi- ja historiakirjat on käyty läpi, alkaa sukututkija yleensä etsiä lisää tietoa. Muutamassa blogissa olen esitellyt lähteitä, joista lisätietoa voi löytyä. SSHY ja arkistolaistos ovat kiitettävästi digitoineet seurakuntien arkistoja. Kannattaa vilkaista, mitä muuta sieltä voisi hyödyntää kuin noita alussa mainittuja. Itselläni on tapana hakea Vakasta (ja Astiastakin, joskus) myös niitä lähteitä, joita ei toistaiseksi ole saatavana Digitaaliarkiston puolella. Seurakunnan arkiston sisällön saa helposti esille.

Joskus teen Vakassa ihan perushaun seurakunnan/pitäjän nimellä. Eli kirjoitan Vakan hakukenttään vaikka "mouhijärv". Joskus haku ei onnistu, lieneekö palvelin ruuhkainen tai sitten osumia vain tulee liikaa. No, Mouhijärvi on niin pieni seurakunta, että kaikki 834 osumaa ammattiautoilijoista Ylipispaan tulevat hetken odottelun jälkeen näkyviin. Valtaosasta näkee heti, onko niistä sukututkimukselle hyötyä. Lopuista pitää sitten klikkailla lisätietoa, katsoa, löytyykö asiakirja digitaaliarkistosta/mikrofilmiltä tai yrittää saada se muuten käyttöönsä. Mouhijärven tapauksessa helpointa on niillä, jotka asuvat Turussa tai Helsingissä (Hämeenlinnassakin on jotain). Me muut joudumme miettimään, kannattaako matkustaa, tilata asiakirja kaukolainaksi vai jäädä odottamaan sen digitoimista. Kahteen ensimmäiseen vaihtoehtoon saa äkkiä kulumaan rahaa, mutta varsinkin matkustaminen on kyllä ihan mukavaa.


Maakirjakartta Mouhijärven Ryömälästä. Lähde: Digitaaliarkisto.
Ihan kaikkea Mouhijärveen liittyvää ei kuitenkaan saa tuolla tavoin esille. Muistaakseni voudintilejä ei löydä  pitäjäkohtaisella haulla. Vanhimmat henkikirjatkaan eivät taida tulla tuohon äskeiseen luetteloon mukaan. Arkistolaitoksen Portti antaa niistä hakuvinkkejä. Ilman tällaista laajaa hakua olisin tuskin kuitenkaan tullut tietämään, että Turun maakunta-arkistossa säilytettävässä Fredrik Wilhelm Caloanderin arkistossa saattaisi olla jotain sukututkijaa kiinnostavaa. Kokonaan haun ulkopuolelle jäävät tietenkin muut kuin arkistolaitoksen hallinnassa olevat kokoelmat. Niiden löytämiseksi on taas etsittävä verkosta ja kenties soitettava puheluita. Tietääkseni esimerkiksi Sastamalan kaupunginarkistosta ei ole tarkempaa aineistoluetteloa netissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti