torstai 24. huhtikuuta 2014

Puvussa ja ruunulla

Edellisen tekstini aihe rupesi kiinnostamaan sen verran, että tutkin hiukan, miten nykyisen Pirkanmaan alueen seurakunnissa yleensä oli käänetty tuo "skrud", jos mitenkään. Kuten aiemminkin, tutkimus on täysin epätieteellinen. Siinä on käytetty SSHY:n jäsensivujen vihittyjen luetteloita. En linkitä niitä, koska ne vaativat kirjautumisen. Seurakuntia on kyllä mukana aika kattavasti, koska katsoin kaikki luettelosta huomaamani alueen seurakunnat. Vain Messukylän, Kuhmalahden, Teiskon ja Suoniemen kohdalta ei löytynyt tietoja tai ne rajoittuivat ruotsinkielisiin. Aloitin katsomalla vuoden 1867 vihittyjen luetteloja. Etenin siitä ajassa eteenpäin tai taaksepäin, kunnes luettelot muuttuivat suomenkielisiksi. Jos muutos meni 1880-luvulle, lopetin, koska merkintä jäi pois 1870-luvulla ruotsinkielisestä tekstistäkin.

Valtaosassa seurakunnista muutos kielestä toiseen meni niin myöhäiseen ajankohtaan, ettei niistä saanut mitään lisätietoa kysymykseen, miten ilmaisut "med skrud" tai "utan skrud" käännettiin suomeksi. Tieto jäi pois jo ruotsinkielisestä tekstistä. Tyydyttiin merkitsemään, olivatko avioituneet naimattomia vai leskiä avioliiton solmiessaan. Tällaisia seurakuntia olivat Akaa, Ikaalinen, Kangasala, Karkku, Kuru, Lavia, Lempäälä, Mouhijärvi, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Suodenniemi, Sääksmäki, Tampereen tuomiokirkkoseurakunta, Tyrvää, Vesilahti, Viljakkala ja Ylöjärvi.



Valtaosa käännöksistä näytti viittaavan juhlapukuun. Niinpä Huittisista löytyi "puvutta/puvussa", Kiikasta "puvussa, morsiuspuvussa/puvuti, puvuta" ja Ruovedellä "mors.puvussa/ilman puvuta." Jonkinmoinen välimuoto oli Tottijärven "koristuspuvussa/ilman koristuspukua". Se oli myös muodossa "koristuksessa/koristuksitta". Ruovedeltäkin löytyi "ruunu päässä" ja "seppele päässä". Sahalahdella sanottiin "ilman ruunua/ruunulla". Alkuperäinen esimerkkini "hopeetoinna/hopeissa" oli Hämeenkyröstä.



"Juhla-asussa" lienee siis turvallinen käännös. Se sisältyikö siihen myös jonkinlainen kruunu tai muu koriste, jää ilmeisesti riippumaan seurakunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti