perjantai 20. kesäkuuta 2014

Juhannushäitä

Minun lapsuudessani oli paljon häitä juhannuksen aikaan. Tai siltä ainakin näin jälkeenpäin muistellen tuntuu. Juhannushäihin liittyi jotenkin erityisen romanttinen tunnelma, olihan kesä juuri puhjennut kukkaan ja yöt olivat valoisia. Sittemmin juhannushäiden suosio on hiipunut, koska monet haluavat mennä silloin mökille tai jonnekin kauemmas juhlaa viettämään. En löytänyt tilastoa häiden jakautumisesta eri viikonloppuihin. Tuskin ihan tarkkaa sellaista on edes saatavana, eihän avioituminen välttämättä merkitse suuria hääjuhlia.

Sukututkijat ovat varmasti huomanneet, että aiemmilla vuosisadoilla avioituminen ja häät keskittyivät vahvasti lokakuulle, marraskuulle ja joulun aikaan. Tästäkään ei ole varmaan olemassa mitään koko maan kattavaa tilastoa, mutta yksittäisiä seurakuntia voi tarkastella vaikka Hiskin avulla. Otan esimerkiksi Ikaalisen, koska Hiski siellä yltää vihittyjen osalta vuoteen 1891 asti. Aika joulusta loppiaiseen 1889 - 1890 muodostaa selvän piikin vihittyjen määrässä. Vihittyjä pareja oli kaikkiaan 12. Muina kuukausina naimisiin meni yhdestä yhdeksään paria. Määrät olivat suurempia huhtikuussa (pääsiäinen?), syys-, loka- ja marraskuussa. Satunnaisotanta 1700-luvun puolelta antaa samansuuntaisen jakauman. Itse asiassa kumpaankaan vuoteen ei sattunut yhtään vihkimistä vanhan juhannuksen (24.6.) aikaan.



Miksi juhannushäät eivät sitten sopineet entisinä aikoina? Kesä oli työteliäintä aikaa, jolloin useampaan päivään venyneet juhlat olisivat häirinneet työskentelyä. Pimeänä aikana jouti juhlimaan. Lisäksi ajankohta oli pitojen laittamisen kannalta huono. Varastoissa ei enää ollut kovin paljon jäljellä, varsinkaan huonommasta sadosta. Tuskin olivat lehmätkään vielä äityneet kunnolla lypsämään, vaikka laitumelle olivat päässeetkin. Syksy ja joulu, jolloin muutenkin satsattiin syömiseen, olivat parempaa aikaa. Vaurastuminen siis merkitsi ensin sitä, että juhannushäitä alettiin viettää, mutta kulutusmahdollisuuksien vielä kasvaessa ne jäivätkin pois muun ajanvietteen tieltä.

Anneli palaa blogitekstien pariin pyhien jälkeen ja toivottaa kaikille oikein hyvää juhannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti