keskiviikko 6. elokuuta 2014

Risti Kanadassa kuolleelle

Papeilla oli tapana merkitä rippikirjaan risti kuolleen nimen eteen. Myös vanhoissa valokuvissa näkee toisinaan ristejä, joita on merkitty niiden kohdalle, jotka ovat kuolleet. Mouhijärven rippikirjassa 1902 - 1911 kohtasin hiukan yllättävän ristin. Merkintä oli tehty vasta paljon myöhemmin, vuonna 1946. Henkilö oli silloin kuollut Kanadassa. Alkuperäisessä rippikirjassakin oli ollut tieto Amerikkaan muutosta. Rippikirjaan oli muutenkin tehty paljon myöhempiä merkintöjä erilaisella kynällä. Sikäli kuin ymmärsin, kyse ei kuitenkaan yleensä ollut noin myöhään kirjoitetuista teksteistä. Miksi tehdä 1946 merkintä 1900-luvun alun rippikirjaan? Oliko se viimeinen, johon Amerikkaan muuttaneet vielä merkittiin? Ainakin henkikirjoista he muistaakseni katoavat joskus vuoden 1920 aikoihin.



Merkintä Mouhijärven rippikirjassa. Lähde: SSHY:n jäsensivut

Muistan jostakin lukeneeni, että Suomen ulkomaiset edustustot seurasivat paikallisissa lehdissä olleita tietoja kuolleista suomalaisista. Arkistolaistoksen Portti vahvistaa tämän tiedon. Näkojään Ulkomailla kuolleita suomalaisia koskeva kirjeistö on Turun maakunta-arkistossa. Sekin pitää ottaa tutkinnan kohteeksi joskus, kun taas Turkuun saakka ehtii/pääsee. Voisi hyvin kuvitella, että tieto mouhijärveläisen kuolemasta on tullut ulkoasiainministeriön kautta. Muistelen mainitsemassani artikkelissa kerrotun, että sota-aikana muiden Pohjoismaiden lähetystöt hoitivat tätä tehtävää suomalaisten puolesta.

Kuolleista siirtolaisista muistan nähneeni mainintoja myös paikallislehdissä, mistä olen tainnut joskus kirjoittaakin. Luultavasti tiedot päätyivät lehtiin seurakunnan kautta. Kun henkilö päätettiin poistaa seurakunnan rekisteristä, hänet varmaan mainittiin seurakunnallisissa ilmoituksissa. Hämärä mielikuva sanoo, että mainintoja olisi ollut muuallakin lehdissä. Niiden täytynee olla siinä tapauksessa omaisilta peräisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti