perjantai 5. syyskuuta 2014

Ruotsalainen sanomalehtiarkisto

Olettekin ehkä huomanneet, että olen tehnyt verkossa tavanomaista enemmän hakuja viime aikoina. Taustasta sen verran, että olen etsinyt tietoa 1800-luvun lopulla syntyneiden ihmisten vaiheista sen jälkeen, kun digitoidut kirkonkirjat päättyvät. Tulos on ollut aika laiha, mutta ei ihan olematon kumminkaan. Jossakin vaiheessa päädyin ruotsalaiseen sanomalehtiarkistoon. Se on varmaan jo monella tiedossa, mutta kun itse törmäsin siihen pari päivää sitten, niin kerronpa arkistosta tässä lyhyesti. Palvelun tarjoaa Kungliga biblioteket.

Sanomalehtiarkisto muistuttaa hiukan Historiallisen sanomalehtikirjaston vanhaa versiota. Tässäkin voi tehdä tekstihakuja tai selata lehtiä. Nimekkeiden määrä on kuitenkin huomattavasti suomalaista palvelua pienempi. Lehtiä on mukana vain 24 kappaletta. Siksi mietinkin, onko tämä ainoa ruotsalainen sivusto, joka tarjoaa pääsyn digitoituihin vanhoihin sanomalehtiin. En nyt ulkoa muista, onko maksullisilla sivustoilla jotakin vastaavaa.  Erona Historiallisen sanomalehtikirjaston hakuun on ainakin se, etteivät hakutulokset näy korostettuina, vaan hakufraasi on itse etsittävä sivulta. Varhaisimmat lehdet ovat vuodelta 1650 ja tuoreimmat luettelon mukaan vuodelta 2006. Jos lehden numeroita on digitoitu paljon, on selaaminen hankalaa. Näkyvissä on 100 numeroa kerralla eikä vuotta pääse valitsemaan. Ruotsin pohjoisimman osan lehtiä ei juuri näytä olevan mukana listalla.

 Juttu on Kalmar-lehdestä vuodelta 1879

Tein hakuja pirkanmaalaisten kuntien nimillä ja yritin muistaa niiden ruotsalaiset versiot. Valtaosa osumista tuntui menevän vuotta 1809 edeltävään aikaan. Esimerkiksi tuon ajan käräjäilmoituksia oli paljon. Toki Suomen uutisia oli myös myöhemmin julkaistuissa lehdissä. Tampereen taisteluista 1918 näytti olevan useita juttuja. Niistä jonkun toisen kerran tarkemmin. Haku ei tuntunut löytävän ihan kaikkea. Kun yhden kunnan nimellä haki, saattoi tulla esiin myös naapurikunta, jota ei sen omalla nimellä kumminkaan löytynyt. Hakuja kannattakin tehdä usealla hakusanalla. Hyvällä onnella voi löytää kiinnostavan jutun.



1 kommentti:

  1. Se, että osumia on paljon ennen vuotta 1809, on ollut minulle iloksi. Ruotsalaisista sanomalehtileikkeistä on kertynyt blogiini jo parisataa juttua, jotka ovat ainakin lisänneet omaa 1700-luvun ymmärrystäni. Edelleen löytyy uutta, sillä koneluetun tekstin haku toimii vähän niin-sun-näin kuten sinäkin olit huomannut.

    VastaaPoista