tiistai 18. marraskuuta 2014

Kuka tekisi vanhojen käsialojen kurssin verkkoon?

Tästä aiheesta olen kirjoittanut joskus aiemminkin. Kolmessa vuodessa tilanne ei näyttäisi muuttuneen millään tavalla. Yritän tähän hahmotella, mitä kaipaan. Verkossa on kyllä vanhojen käsialojen oppaita alkaen arkistolaitoksen pdf-muotoon digitoimasta vuoden 1977 Wanhat käsialat ja asiakirjat-kirjasesta, joka muuten ei ole harjoittelun kannalta ollenkaan hassumpi. Lisäksi löytyy kirjainten malleja ja digitoituja tekstejä, tietysti. Ja onhan olemassa myös kirjoja, mutta mukava olisi katsoa hyvätasoista digitoitua käsialanäytettä verkosta. Digitaaliarkistossa olisi materiaalia vaikka kuinka paljon.

Tarvittaisiin verkossa olevia harjoitustekstejä, joihin liittyisi tarkistusmahdollisuus. Aiemmin norjalainen sivusto tarjosi niitä kiitettävästi. Tekstejä siellä näyttää edelleen olevan, mutta mahdollisuus klikata rivinumeroa, kirjoittaa tulkintansa ja saada siihen tarkistus näyttää kadonneen. Vai puuttuuko koneeltani kenties jokin selaimen lisuke? Saan tulokseksi vain käsittämätöntä tekstiä.

Suurin toivein katselin joskus Runebergista riimuihin-sivuston harjoituksia. Käsialoista on kyllä tarjolla korkealaatuisia kuvanäytteitä, mutta missä niiden selväkieliset versiot mahtavat piileskellä? Ehkä aineistoa on käytetty yliopistokursseilla semmoisenaan. Sivustoa ei varmaan ole enää viime vuosina päivitetty. 

En vaatisi mitään kirjain kirjaimelta etenemistä ja tekstinkin voisin tarkistaa ihan itse, kunhan saisin napista painamalla esiin oikean version. Laajan tekstimäärän puhtaaksikirjoittaminen vaatisi tietysti aikaa, mutta suppeammallakin kokoelmalla pääsisi alkuun. Ongelmana on tietysti raha. Voisikohan tämänkin jotenkin joukkoistaa? Valittaisiin tekstit, yksi aloittaisi, muut korjaisivat ja jatkaisivat. 

Tämä on vielä helppoa. Lähde: Digitaaliarkisto

Jotain myönteistäkin. Huomaan, että pakon edessä olen kehittynyt 1700-luvun tekstien lukemisessa. Sinnikkyys palkitaan. Tosin koukeroinen kieli vaatii edelleen usein ottamaan sanakirjan avuksi. Seuraavaksi kai pitää uskaltautua 1600-luvulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti