maanantai 14. syyskuuta 2015

Voisiko pakolaisena tullut ruveta tutkimaan sukuaan?

Jään joskus ihmettelemään vähän hulluja asioita. Uutiset pakolaistulvasta nostivat seuraavan ajatuksen. Entä jos joku näistä Suomeen tulleista (varmaan joku tänne jääkin) joskus tulevaisuudessa haluaisi tietää, ketä hänen sukuunsa on kuulunut? Muutama sukupolvi taaksepäin varmaan löytyisi, jos hän ymmärtäisi kysellä niin kauan kuin vanhemmat tai isovanhemmat ovat elossa. Mutta miten olisi pitemmälle taaksepäin? Miten paljon eri maissa on tallennettuna ja digitoituna väestökirjanpitoa menneiltä vuosisadoilta?

Enhän minä tietenkään pysty hakemaan mitään arabiankielistä aineistoa. En siis pysty selvittämään, onko sellaista olemassa. Sama koskee kokonaisia maanosia. En tiedä, kirjaavatko muut uskonnot harjoittajiaan jollakin tavalla. Mutta aina voi tietysti vilkaista, mitä alan suuret (amerikkalaiset) toimijat tarjoavat. 

Aloitin FamilySearchista, joka on ilmainen mormoonien (LDS) ylläpitämä tietokanta. Tarjolla ovat kaikki maanosat painottuen kokoelmien määrillä mitattuna kuitenkin selvästi Yhdysvaltoihin, Manner-Eurooppaan, Britaniaan ja Irlantiin sekä Kanadaan. Afrikasta mukana ovat Etelä-Afrikka, Ghana, Kap Verde, Liberia ja Zimbabwe, viimeiset neljä tosin vain parilla kokoelmalla kukin. Lähi-Idän alueelta ei näyttäisi olevan kerrassaan mitään. Huonolta siis näyttää pakolaistamme ajatellen. Eivätkö britit vaivautuneet suorittamaan väestönlaskentoja siirtomaissaan?

Sitten kaupallisen Ancestryn tietokantoja selaamaan. USA, Kanada, osa Euroopan maista, Uusi Seelanti, Australia ja Meksiko löytyvät listalta. Siellä ei ole esimerkiksi Suomi, vaikka jonkun verran kastetietoja Suomesta lienee tietokannassa. 

Edelliseen on lisättävä, että Amerikan mantereelle tulleista siirtolaisista löytyy noista tietokannoista tietoja lähtömaasta riippumatta. Maahan tulleista matkustajista on pidetty kirjaa jo melko varhain. Heistä löytyy tietoa myös Britaniasta ja Australiasta. Kansalaisuushakemuksetkin on kirjattu.

On epävarmaa, jääkö Irakin tai Syyrian digitoimattomista arkistoista juuri mitään jäljelle. Se ei tietenkään ole heidän suurin huolensa tällä hetkellä. Kysymyksenikin jääköön siis vastausta vaille.

Kuvalähde: pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti