maanantai 6. kesäkuuta 2016

Pirkkalaa,taas

Katselin hallinnollista karttaa, joka ajoittunee 1800-luvulle. Oikeastaan toivoin, että kartta kertoisi siitä, mihin Pirkkala kulloinkin on hallinnollisesti ja oikeudellisesti kuulunut. Seurakuntajaon tiedän ja muistan aina tarkistaa myös kappeliseurakunnat Ylöjärven ja Harjun, kun joku on merkitty Pirkkalassa syntyneeksi. Myöhemmältä ajalta Pohjois- ja Etelä-Pirkkalan, Nokian ja vielä Tampereeseen 1937 siirtyneet alueet.

Pirkkalan henkikirjojakin olen välillä tarvinnut. Turun ja Porin läänin tileistähän niitä löytyy ja myöhemmin suoraan henkikirjoista. Jotain jakoa tuntuisi Pirkkalan pitäjässä kuitenkin olleen jo 1810. Tässä eivät ole kaikki kylät. Ylöjärveä kyllä, ja myöhempää Nokiaa. Varsinaisen Pirkkalan kyliä on etsittävä Uudenmaan ja Hämeen läänin henkikirjoista. Tilanne on ilmeisesti ollut sama jo 1700-luvun puolella. Muutos taisi tapahtua 1775?  Rippikirjoissa lääninjako alkaa näkyä vasta 1834 alkaen. 



 Lähde: Digitaaliarkisto

Sitten pitäisi vielä selvittää tuomiokirjat. Onko Pirkkala ollut kahdessa eri tuomiokunnassa? Sen tiedän, että se on ensin kuulunut Ylä-Satakunnnan ja sittemmin Ylä-Satakunnan yliseen tuomiokuntaan. Digitoidut tuomiokirjat loppuvat hiukan kesken, mutta Vakka sentään tulee avuksi. Pirkkalan tuomiokunta näyttäisi saaneen alkunsa 1875 ja sen edeltäjäksi on merkitty Satakunnan tuomiokunta. Sen toimintavuosiksi on merkitty 1812 - 1875. Vakan selaaminen tuo esille Pirkkalan tuomiokirjoja 1800-luvulta Ylä-Satakunnan ylisestä. Tuo Satakunta jää vähän mysteeriksi. Onko Pirkkalaa säilynyt Ylä-Satakunnassa, kenties jonkun muun pitäjän yhteydessä? Vuoden 1754 hakemiston mukaan siinä vaiheessa on käräjiä pidetty yhdessä Messukylän kanssa. Pitää jossain vaiheessa selvittää tuo ihan kunnolla ja myös se, onko koko pitäjä ollut samoilla käräjillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti